Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Július 16. 07:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Újabb korszerű motorvonatokkal bővül a MÁV-flotta

Újabb korszerű motorvonatokkal bővül a MÁV-flotta

Aláírták az újabb 21 Flirt elővárosi motorvonat szállítási szerződéseit a MÁV-START Zrt. és a Stadler Rail képviselői szerdán, Budapesten.

Az egyenként 5,788 millió euróba kerülő járművekből hatot a Közlekedés Operatív Programban (Közop), tizenötöt az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (Ikop) finanszíroz a MÁV-Start.

A mostani beszerzésből az első hat Flirt motorvonatot az idén októberig, a további tizenötöt jövő év decemberéig szállítja a Stadler.

Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az év végéig 102 Flirt motorvonat közlekedik a MÁV-Start kötelékében, és a szolgáltatás színvonalát emeli a mostani beszerzés, amellyel 123-ra emelkedik a vonatok száma.

Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szólt arról, hogy a 21 motorvonat beszerzésére márciusban kiírt közbeszerzés során 9 érdeklődő váltotta ki a tenderdokumentáció, 2 ajánlat érkezett, végül a Stadler nyert, az értékelésben az ár, a fajlagos energiafelhasználás és a fix ülőhelyen fontos szempontot képviselt.

A MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a fővárosba 11 vasútvonal fut be, ezeken évi 58 millió embert, az összes utas 54 százalékát szállítják.

A Flirt vonatokat elsősorban a főváros 100 kilométeres körzetében állítják forgalomba, az így felszabaduló, Budapest körzetében közlekedő jó színvonalú vonatok vidéken közlekednek majd - tette hozzá Zaránd György.

Dunai Zoltán, a Stadler Rail csoport országigazgatója emlékeztetett arra, hogy a svájci központú cégcsoport tíz éve van jelen Magyarországon, 2016 végére a magyar vasúthálózaton 133 Flirt motorvonat közlekedik majd, ebből 123 a magyar államvasutak, 10 a GYSEV kötelékében.

A Stadler Magyarországon eddig 16-17 milliárd forintot ruházott be, 450 munkavállalót foglalkoztat, beszállítóinál pedig további 4 ezer ember foglalkoztatása függ itteni jelenlétüktől. A magyarországi beruházások folytatásaként új CNC gépet vásárolnak 550 millió forint értékben a szolnoki gyártóbázisukra és hasonló nagyságrendű pótlólagos beruházással forgóvázgyártást alakítanak ki Szolnokon még az idei év végéig. Az IKOP-ban finanszírozott 15 Flirt vonatokhoz Szolnokon fogják majd készíteni a forgóvázak egy részét - mondta Dunai Zoltán.

A Stadler Rail cégcsoport országigazgatója beszámolt arról, hogy a dunakeszi járműjavítóval folytatják az együttműködést elsősorban szervizelés terén, és közös ajánlat kidolgozásában gondolkodnak vonatgyártás területén, amelyben 50-55 százalékot tehet ki a magyar beszállítói hányad.

Címkék: máv, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során