Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. November 20. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Újabb településeken jelent meg a sertéspestis Romániában

Újabb településeken jelent meg a sertéspestis Romániában

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Hétfőn a magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre fekvő Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot, miután az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az itteni magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.

A Bihar megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság közölte: a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet.

Az állategészségügyi hatóság öt nappal ezelőtti országos összesítése szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéje 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej (13,3 milliárd forint) kártérítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.