Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 08. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Újranyitották az ajkai Kristály Múzeumot

Újranyitották az ajkai Kristály Múzeumot

Ajka megmutatta, hogy a magas szintű ipari termelés és a magas színvonalú kreatív ipari termékek nem állnak ellentétben egymással, sőt egymásra épülnek

- fogalmazott a területfejlesztési miniszter szombaton a Veszprém vármegyei város Kristály Múzeumának újranyitása alkalmából.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az ajkai üveggyártás azért tudott nagy és erős lenni, mert volt mögötte egy ipari és egy kézműves bázis is, ezek együtt tették lehetővé, hogy Európa egyik prémium kategóriás termékskálája szülessen meg a városban.

A miniszter emlékeztetett: a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Városlődi Majolika, az Ajka Kristály, mind a térség jól csengő márkanevei.

A Kristály Múzeum újranyitása, de az egykori kriptongyár épületének megkezdődött felújítása is azt bizonyítja, hogy Ajka elkötelezett a város hagyományainak felfedezésében és abban, hogy a jövőt ezekre a tradíciókra alapozza - emelte ki Navracsics Tibor.

Hozzátette: egy múzeum a múlt tárgyait tartalmazza, de arra való, hogy a látogatók erőt és energiát merítsenek belőle a jövőre.

A miniszter arra is kitért, hogy dolgoznak egy olyan fejlesztési terven, amely Ajka, Veszprém, Várpalota és Székesfehérvár térségének gazdasági, turisztikai, és a hétköznapi életben is jelentős együttműködését készíti elő.

A kreatív ipart és a prémiumkategóriás termékek előállítását Navracsics Tibor olyan területnek nevezte, amelyen kiválóan együtt tudnak működni.

Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület), Ajka polgármestere felidézte: az ajkai üveggyár elődjében 1878-ban kezdődött meg a gyártás, és a termelést 2019-ben fejezték be. Ekkor az 1984-ben nyílt múzeumot is bezárták.

A polgármester jelezte: a múzeum újranyitása úgy valósulhatott meg, hogy az épületet, benne a múzeum teljes kiállítási anyagával az önkormányzat 300 millió forintért megvásárolta. A vételárat több év alatt, részletekben fizetik meg a korábbi tulajdonosnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk