Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2023. December 21. 08:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajna jövőre több mint egymillió drónt gyárt

Ukrajna jövőre több mint egymillió drónt gyárt

Ukrajnában jövőre egymillió felderítő, több mint 10 ezer közepes hatótávolságú támadó és több mint ezer darab ezer kilométeres hatótávolságú drón gyártását tervezik - közölte a stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter

A tárcavezető visszautalt arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi évzáró sajtóértekezletén egymillió drón gyártásáról beszélt. Ezt pontosítva, kijelentette, hogy ez csupán a felderítő drónokra vonatkozik. Kiemelte, hogy decemberben egy hónap alatt 50 ezer új felderítő drónt gyártanak Ukrajnában. "Emellett már több mint tízezer közepes hatótávolságú támadó drón gyártására vagyunk képesek" hangsúlyozta Kamisin.

A Nemzetközi Vöröskereszt ukrajnai szervezete arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon városának éjszakai orosz ágyúzása következtében megsemmisült egy raktár, amelyben a régió lakosainak szánt humanitárius segélycsomagokat tároltak. A közlemény szerint senki sem sérült meg, de az összes humanitárius segély elégett.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által december 4-10. között végzett, szerdán nyilvánosságra hozott felmérés azt mutatta, hogy az ukránok 72 százaléka negatívan reagálna Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának menesztésére. Az utóbbi időben láttak napvilágot olyan híresztelések, amelyek szerint a főparancsnok és Zelenszkij elnök között nézeteltérések vannak. A megkérdezett ukránok 43 százaléka szerint lehetnek bizonyos nézeteltérések vagy súrlódások Zelenszkij és Zaluzsnij között, azonban mindössze 8 százalékuk tartja ezeket nagyon súlyosaknak. A felmérés résztvevőinek 39 százaléka szerint egyáltalán nincs semmiféle nézetkülönbség az államfő és a főparancsnok között.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 349 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, 16 tüzérségi rendszert és 17 drónt.

Fotó: Illusztráció

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.