Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 31. 17:23, péntek | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Ukrajnában újabb járványhullám várható az omikron variáns terjedése miatt

Ukrajnában újabb járványhullám várható az omikron variáns terjedése miatt

A koronavírus különösen fertőző omikron variásának terjedése miatt Ukrajnában februárban a járvány újabb fellángolására lehet számítani

- jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteken.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az újabb hullám elsősorban attól függ, hány ukrán utazik a januári ünnepek alatt külföldre. Kiemelte, hogy azok 80 százaléka, akiknél kimutatták az omikron variánst, külföldön járt. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy elkerülhető a járvány fellángolása, ha minél többen felveszik a védőoltást.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter december 18-án közölte, hogy kiszűrték az első ukrán beteget, aki az új típusú koronavírus omikron változatával fertőződött meg. Az elmúlt napokban már több, omikronnal megfertőződött beteget regisztráltak az ország különböző részeiben, köztük a fővárosban, Kijevben is. Legutóbb csütörtökön azonosították a vírusnak ezt a változatát két, Zsitomir megyei nőnél, aki megbetegedése előtt Olaszországban járt.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója közben pénteken egy tévéműsorban közölte, hogy a fővárosban a tanulók a téli szünet után visszatérhetnek az iskolapadokba. Szavai szerint jelenleg nincs a járvány terjedéséről olyan előrejelzés, amely indokolná a tanítási szünet meghosszabbítását. Kijevben december 28-án kezdődött, és a tervek szerint január 9-ig tart a téli szünet az iskolákban.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 7029-cel 3 667 649-re, az elhunytaké 209-cel 95 899-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 1800-zal 102 892-re csökkent. Az elmúlt napon 1578 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 698 387-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 999 847-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 8780-an kaptak. Csütörtökön 101 705 embert oltottak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése