Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 24. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Steinmeier: Oroszország nem terjeszkedhet tovább

Ukrán válság - Steinmeier: Oroszország nem terjeszkedhet tovább

Oroszország a Krím félsziget megszerzése után nem terjeszkedhet tovább - hangsúlyozta a német külügyminiszter egy vasárnapi interjúban.

Frank-Walter Steinmeier a Welt am Sonntag című német lapban megjelent interjúban kijelentette: amennyiben Oroszország a Krímen kívül más területekre is "rácsap, határozott büntetőintézkedéseket hozunk Európában, akkor is, ha gazdasági hátrányokat kell elszenvednünk".
Hozzátette: az Ukrajnához tartozó régió bekebelezése veszélyes precedenst teremthet, "a nemzetközi jog szabályaival ellentétes kísérlet a nemzetközileg elismert határok átrajzolására 25 évvel a hidegháború után kinyithatja Pandora szelencéjét".
Steinmeier a hét végén Kijevben tárgyalt, és ellátogatott a kelet-ukrajnai Donyeckbe. A jelentős részben orosz ajkúak lakta térségében a helyzet "továbbra is rendkívül ingatag". Ugyanakkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója hozzájárulhat a stabilitás helyreállításához - mondta a német külügyminiszter.
Németország két hete sürgeti, hogy az EBESZ keretében küldjenek egy jelentős létszámú megfigyelő csoportot Ukrajnába. Ezt Oroszország kivételével valamennyi tagállam is támogatta. Moszkva végül pénteken járult hozzá a küldetés megindításához. Az EBESZ határozata alapján először száz megfigyelőt küldenének Ukrajnába hat hónapra. A megfigyelők a Krím kivételével az ország valamennyi térségét felkereshetnék. A misszió létszámát legfeljebb 400 főre bővíthetnék, és mandátumát további hat hónapra meghosszabbíthatnák, ha az EBESZ állandó tanácsa Ukrajna kérésére így dönt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése