Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 15. 09:24, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Üzembe helyezték a Zala Megyei Kórház új CT-berendezését

Üzembe helyezték a Zala Megyei Kórház új CT-berendezését

A sugárvédelmi engedély birtokában kedd délután üzembe helyezték az új komputertomográfot (CT) a Zala Megyei Kórházban, ahol január vége óta szüneteltek a CT-vizsgálatok.

Az egészségügyi intézmény az MTI megkeresésére kedden azt közölte: az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a kórháznak az új CT-berendezés üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen sugárvédelmi engedélyt, így kedd délután megkezdődhetett a fekvőbetegek CT-vizsgálata, szerda reggel pedig elindul az ambuláns betegellátás is, megszűnik tehát a páciensek utaztatása a keszthelyi és a nagykanizsai kórházba.
A zalaegerszegi kórház közleménye kitér arra is, hogy a korábbinál nagyobb kapacitású komputertomográf fogadásához megerősítették a födémet, hogy az egy tonnával nehezebb eszköznek megfelelő teherbírást garantáljon. A pácienseknek nagyobb várótermet, a gyorsabb vizsgálathoz pedig két új öltözőt is kialakítottak.
Az előírások szerinti sugárvédelmet már az átalakítás első fázisában sikerült elérni, így emiatt további beavatkozásokra nem volt szükség. A kórház mérési eredményeit az atomenergia hivatal mérései megerősítették, az engedély ezen adatok alapján készült el. Az új, nagyobb kapacitású, pontosabb diagnosztikára lehetőséget adó berendezés üzemelése tehát a betegeknek és dolgozóknak teljesen biztonságos - írták.
Az MTI azért kereste meg a Zala Megyei Kórházat, mert az RTL Klub híradója vasárnap arról számolt be: január vége óta szünetelnek a CT-vizsgálatok a zalaegerszegi intézményben, mivel a korábbi készülék helyére megvásárolt új berendezés sugárvédelmi engedélyét még nem adták ki. A betegeket ezért Nagykanizsára és Keszthelyre kell vinni.
A Zala Megyei Kórház közölte: a korábbi, több mint tíz évet szolgáló CT-berendezés elhasználódott, január utolsó napjaiban pedig végképp tönkrement. Január 1-től ugyanakkor - a betegek biztonságának garantálásáért - jogszabályváltozás miatt tovább tartott a sugárvédelmi engedély kiadása, ezért húzódott el a zalaegerszegi készülék üzembe helyezése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére