Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2011. December 09. 14:38, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vakcina a tengerjárókon jellemző gyomorvírus ellen

Vakcina a tengerjárókon jellemző gyomorvírus ellen

Az elmúlt években több tengerjáró hajón is komoly hasmenéses-gyomorrontásos vírus tört ki, ami miatt a szervezőknek meg kellett szakítaniuk az utazásokat.

A megbetegedéseket minden esetben a Norovirus okozta, amely ellen a tudósok már ki is fejlesztettek egy kísérleti vakcinát.

A Norovirus hasi görcsöket, hányást és hasmenést okoz, és könnyen terjed emberről emberre olyan zárt, zsúfolt helyen, mint például egy tengerjáró hajó. Csak az Egyesült Államokban miden évben 21 millió esetet regisztrálnak, éppen ezért a tudósok egyfajta védőoltás kikísérletezésébe kezdtek - írja a New England Journal of Medicine.

A kutatók szerint ez lehetne a legjobb módja annak, hogy az emberek védekezhessenek a kellemetlen és komoly tüneteket okozó vírus ellen. Egyelőre azonban a kísérletek kezdeti stádiumban vannak, és a szakemberek azt vizsgálják, hogy egy ilyen vakcina mennyi ideig nyújtana védelmet a betegséggel szemben.

Az új vakcina ráadásul valójában nem is oltás lenne, hanem orrspray formájában lehetne adagolni két adagban három hét különbséggel. Ennek a módszernek azonban jelenleg komoly mellékhatásai vannak (orrdugulás, tüsszögés), így az adagoláson még jócskán finomítani kell a jövőben.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, vírus, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.