Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 06. 14:05, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Változnia kell Putyin politikájának

Változnia kell Putyin politikájának

Oroszországban engednek a gyeplőn, de azért a korbács is előkerül – így kommentálta a tegnap tartott elnökválasztást Gereben Ágnes szakértő.

Hétfőn hivatalosan is bejelentették Vlagyimir Putyin győzelmét, aki előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 63 százalékát szerezte meg.

Gereben Ágnes a Gazdasági Rádiónak azt mondta, a választásokat követően meg kell változnia Putyin politikájának. Szerinte a tüntetésekkel Oroszországban is elindult az a folyamat, ami Észak-Afrikában kezdődött meg tavaly.A választási eredményekre a moszkvai tőzsdén első reakcióként emelkedtek az árfolyamok. Elemzők szerint Vlagyimir Putyin győzelmének hosszú távon is pozitív hatása lesz, azok a befektetők ugyanis, akik a decemberi nagyszabású tüntetések idején elpártoltak Oroszországtól, ismét aktivizálhatják magukat az orosz tőkepiacon.

Közben Putyin ellen tüntettek Moszkvában. A Puskin téren több százan gyűltek össze. A rendfenntartók kiszorították a demonstrálókat a térről; több embert őrizetbe vettek. A résztvevők előre hozott parlamenti és elnökválasztást követeltek. A parlamenten kívüli ellenzék azt ígéri, hogy nem hagy fel a tisztességes választásokért és a Putyin távozásáért szervezett akciókkal. Putyin a voksoláson tapasztalt visszaélések kivizsgálását ígérte. Nemzetközi megfigyelők szerint az orosz elnökválasztás tisztaságával komoly problémák voltak; a magyar Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter úgy fogalmazott: a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése