Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Május 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vámvita vethet véget Európában a napelem-boomnak

Vámvita vethet véget Európában a napelem-boomnak

Büntetővám vethet véget Európában a napelem-boomnak – írja a Világgazdaság. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint méregként fog hatni az európai és a hazai napenergia-iparra, ha az EU júniustól dömpingellenes büntetővámmal sújtja a Kínában gyártott napelemeket.

Egy 20 százalékos EU-büntetővám 115 ezer, egy 60 százalékos pedig 242 ezer uniós munkahely megszűnését eredményezné. Ráadásul a szövetség elnöke szerint 60 százalékos büntetővám 30 százalékkal emelné a napelemes rendszerek árát. Kiss Ernő úgy véli, hogy ez derékba törné a magyarországi napelem piacon tavaly tapasztalt növekedést is.

Az Európai Bizottság március 5-ei hatállyal rendelte el a kínai napelem modulok és cellák kötelező importregisztrációját. Az ügyben június 6-ára várható döntés, mely az USA-ban hozotthoz hasonló eredményhez vezethet, ahol ma már büntetővámmal sújtják az érintett termékeket. Ebben az esetben a vámot 90 napos visszamenőleges hatállyal vethetik ki. „Az európai piacon a napelemek ára már az uniós eljárás hírére emelkedni kezdett, egy 60 százalékos büntetővám kiszabása pedig átlagosan 30 százalékkal emelné meg a napelemes rendszerek árát” – mondta Kiss Ernő.

Az MNNSZ elnöke szerint mindez a magyarországi napelempiacon elindult csekélyke fellendülést is derékba törné. Pedig tavaly közel háromszorosára nőtt az idehaza beépített napelemes rendszerek teljesítménye, megközelítve a 12 MW-ot. Az MNNSZ csatlakozott a Megfizethető Napenergiáért Szövetséghez is, amely egy, az EU kereskedelmi biztosához szóló nyílt levélben kérte, hogy tartózkodjanak a büntetővámoktól.

„Nehezen kérdőjelezhető meg, hogy a tisztességtelen dömpingárak és tiltott állami támogatások használatát az EU kivizsgálja, ám aggályos és piaci zavarokat okoz már most, hogy az esetleges büntetővámokat visszamenőleges hatállyal is kivethetik” – fejtette ki Szolnoki Ádám. A MANAP Iparági Egyesület elnöke szerint viszont a vámok bevezetése esetén csekély az esélye a hosszú távú drasztikus piaci hatásoknak, hiszen ebben az esetben az érintett kínai gyártók országukon kívülre telepítik gyártásuk egy részét.

Az átmeneti időszakban pedig a nem kínai gyártók 20-25 százalékkal drágább termékei tölthetik ki a piaci űrt, így nem valószínű, hogy a rendszerárak 10-12 százaléknál jelentősebb mértékben emelkedhetnek. A várható hatásokról vita van a szakmán belül. A Prognos-al ellentétes vélemények szerint az Egyesült Államokban a büntetővámok kivetését követően csökkent a kínai gyártók részesedése, mégis jelentősen nőtt a telepítések száma és nem tapasztaltak áremelkedést a piacon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.