Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Varga: A kormány továbbra is csökkenteni akarja a devizadósságot

Varga: A kormány továbbra is csökkenteni akarja a devizadósságot

A forintosítás a kormány saját gazdaságpolitikai szándékából történt – mondta Varga Mihály az M1 péntek esti műsorában. Csökkenteni kívántuk az adósságállományt, ezen belül a devizaadósság-állományt, és ennek érdekében az elmúlt évben nagyon sok intézkedést hoztunk. Hozzátette: ez jutott el tavaly abba a fázisba, mely során egy megállapodás rögzítette az árfolyamot a devizahitelesek esetében.

A miniszter megismételte: mindenkinek fedél kell a feje fölé, ezt követően kell foglalkozni a többi üggyel. Az autóhitel, a vállalkozói és személyi kölcsönök ügye kisebb probléma, körülbelül 500-540 milliárd forintnyi a devizában megkötött autó- és személyi hiteles állomány, de ezen a téren is kedvezőbb a helyzet, mint az elmúlt években volt – mondta. Hozzátette: van lehetőség arra, hogy mindenki a saját szerződése alapján valamilyen lehetőséget találjon, így például az autóhitelnél meg lehet keresni a finanszírozót, hogy akár futamidő hosszabbítással csökkentsék a törlesztőrészlet nagyságát - mondta.

A miniszter arról is beszélt, hogy lízingben lényegében 2010. óta semmiféle devizahitelezés nem történt. Van még, de kisebb az arányuk - tette hozzá.

Varga Mihály szerint most figyelni kell, hogy mi történik a svájci frankkal. Legfontosabb piacaink esetében azonban az euró az export és az import alapja, és ez könnyíti ennek a problémának a kezelését. A másik jó hír, hogy a vállalkozások döntő többségének nem svájci frankos, hanem euró alapú devizahiteleket folyósítottak. „Azzal, hogy az euró és a forint keresztárfolyam nem változott lényegesen, és csak a svájci frank árfolyama szabadult el, ez a cégek számra is ad egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságot. Ebben a tekintetben nagy változástól a magyar gazdaságban nem kell tartani – közölte a miniszter Az Estében.

A 2015-ös kilátásokról Varga Mihály elmondta: a világgazdaságban nagyok a kockázatok, deflációs veszély van Európában, és stagnálás az eurózónában. A mostani számaink viszonylag jók, az építőiparban novemberben 9 százalékos növekedés volt, megmozdult az ingatlanpiac, a használt lakások vásárlása megugrott az elmúlt évben, s a miniszter arra számít, hogy ez a tendencia idén is folytatódhat.

Arra a kérdésre, hogy mikor épülhetnek új lakások, Varga Mihály elmondta: ehhez csak támogatást tudnak adni. Az idén júliusban indul az otthonteremtési támogatási kedvezmény, ami kiterjeszti a szociálpolitikai támogatás eddigi kereteit. Ezt nemcsak kétgyermekes, hanem egygyermekes családok is igénybe vehetik, és nemcsak új, hanem használt lakásra is felhasználható. Mint mondta, 500 ezer forinttól 3,2 millióig tudják támogatni a lakások építését és vásárlását.

Arról, hogy Barcza Györgyöt nevezte ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának február 1-jei hatállyal, a nemzetgazdasági miniszter elmondta: Barcza jó szakember, aki korábban dolgozott az Államadósság Kezelő Központnál, van kereskedelmi banki gyakorlata, komoly elemző. „Nyugodt szívvel lehet rábízni az ÁKK vezetését” - jelentette ki. Hangsúlyozta: azt várja, hogy folytatódjon az a gyakorlat, amely csökkenti az adósságállományt, hogy előtörlesszünk, ahol lehet, és a devizaadósságot csökkenteni kell, mert látszik az árfolyam-ingadozásnál, hogy ez még kockázat az ország számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során