Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2011. November 08. 07:10, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Világszerte másképp látják a média szabadságát

Világszerte másképp látják a média szabadságát

A Gallup nemzetközi felmérése szerint világszerte eltérően értékelik a nemzeti sajtó szabadságát a fogyasztók.

Az összesen 112 ország bevonásával végzett felmérés eredményei szerint átlagosan 67 százalék gondolja szabadnak a sajtót, míg 23 százalék véli úgy, korlátozott a sajtószabadság hazájában.

A szabad és független média egyértelmű indikátora egy ország kormányzati és fejlettségi szintjének, így a kutatók szerint nem meglepő, hogy azon államokban a legalacsonyabb a szabad sajtó aránya, amelyekben belpolitikai viharok dúlnak, illetve a gazdaság, társadalom elmaradott. A Gallup vizsgálata szerint Csád lakói azok, akik a legkevésbé érzékelik a média szabadságát. Körükben alig 27 százalék véli úgy, a nemzeti sajtó a politikától független. Hasonlóan alacsony a nemzeti médiaorgánumokat objektívnek tekintők aránya Haiti (28%), Örményország (29%) és Fehéroroszország (30%) lakói körében is.

A pólus másik végén a hagyományosan fejlett, nyugati demokráciák állnak. Hollandia, Dánia és Ausztrália lakosai körében 95 százalék, Svédország és Finnország esetében 94 százalék azok aránya, akik a nemzeti sajtót szabadnak látják. Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szintén 90 százalék feletti a helyi média függetlenségével egyetértők aránya.

A felmérés szerint az Egyesült Államok lakói körében 89 százalék gondolja úgy, a helyi média független szervként működik. A magyar állampolgárok hasonlóan magas arányban, 87 százalékos egyetértési aránnyal vélekednek ugyanígy a hazai sajtóról. Érdekesség, hogy Kínában 54 százalék tartja függetlennek a helyi sajtót, míg Oroszországban csak 43 százalék vélekedik ugyanígy.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 06:00, csütörtök | Belföld

Átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek tíz Pest megyei településen

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen;

2022. Június 30. 05:00, csütörtök | Belföld

Megdőltek a napi melegrekordok

Több melegrekord is megdőlt a szerdai hőségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

2022. Június 29. 19:47, szerda | Belföld

Egy 17 éves lányt keresnek a Dunában Visegrádnál

Egy 17 éves lányt keres a Dunában a rendőrség. Három testvér fürdőzött a folyóban a visegrádi kompkikötőnél, a 16 éves fiú és a 7 éves húga ki tudott jönni a vízből, de nővérük már nem

2022. Június 29. 18:06, szerda | Belföld

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás kártalanítása

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás károsultjainak kártalanítása, a következő hónapok legfontosabb feladata a felelősség megállapítása lesz