Városlista
2022. december 1, csütörtök - Elza

Hírek

2011. November 08. 07:10, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Világszerte másképp látják a média szabadságát

Világszerte másképp látják a média szabadságát

A Gallup nemzetközi felmérése szerint világszerte eltérően értékelik a nemzeti sajtó szabadságát a fogyasztók.

Az összesen 112 ország bevonásával végzett felmérés eredményei szerint átlagosan 67 százalék gondolja szabadnak a sajtót, míg 23 százalék véli úgy, korlátozott a sajtószabadság hazájában.

A szabad és független média egyértelmű indikátora egy ország kormányzati és fejlettségi szintjének, így a kutatók szerint nem meglepő, hogy azon államokban a legalacsonyabb a szabad sajtó aránya, amelyekben belpolitikai viharok dúlnak, illetve a gazdaság, társadalom elmaradott. A Gallup vizsgálata szerint Csád lakói azok, akik a legkevésbé érzékelik a média szabadságát. Körükben alig 27 százalék véli úgy, a nemzeti sajtó a politikától független. Hasonlóan alacsony a nemzeti médiaorgánumokat objektívnek tekintők aránya Haiti (28%), Örményország (29%) és Fehéroroszország (30%) lakói körében is.

A pólus másik végén a hagyományosan fejlett, nyugati demokráciák állnak. Hollandia, Dánia és Ausztrália lakosai körében 95 százalék, Svédország és Finnország esetében 94 százalék azok aránya, akik a nemzeti sajtót szabadnak látják. Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szintén 90 százalék feletti a helyi média függetlenségével egyetértők aránya.

A felmérés szerint az Egyesült Államok lakói körében 89 százalék gondolja úgy, a helyi média független szervként működik. A magyar állampolgárok hasonlóan magas arányban, 87 százalékos egyetértési aránnyal vélekednek ugyanígy a hazai sajtóról. Érdekesség, hogy Kínában 54 százalék tartja függetlennek a helyi sajtót, míg Oroszországban csak 43 százalék vélekedik ugyanígy.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:41, csütörtök | Belföld

Letartóztatásban a férfi, aki baltával fenyegette a rendőröket

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája mindenben egyetértett a nyomozó ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványával.

2022. December 01. 13:33, csütörtök | Belföld

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfival szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban.

2022. December 01. 12:00, csütörtök | Belföld

Ízirájder öcsém! Avagy az M1-esen robogózott egy jóember

Aztán fel is ült, hogy a leállósávban veszélyeztesse az életét.

2022. December 01. 09:09, csütörtök | Belföld

Véget érhet a benzinárstop? Tovább csúszik a Mol százhalombattai finomítójának újraindítása

Ha hétfőn sem indul újra a dunai finomító, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop (legalábbis jelenlegi formájában) nem éli meg a karácsonyt - írja a Világgazdaság.