Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Június 17. 07:32, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Vizsgálják a veszélyes tevékenységet folytató üzemeket Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Vizsgálják a veszélyes tevékenységet folytató üzemeket Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig 90 üzem jelezte, hogy veszélyes tevékenységet folytat, közülük kettő a fokozottan veszélyes, úgynevezett felső küszöb értéket elérő kategóriába sorolható

- közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Az üzemeknek, cégeknek idén március 31-ig kellett bejelenteniük, hogy végeznek-e veszélyes tevékenységet. Ilyen tevékenységnek minősül például a húsiparban használatos ammónia tárolása, alkalmazása, vagy a vízművek, strandok esetében a klór használata, mezőgazdasági cégeknél a műtrágya tárolása, szórása, vagy a műanyagipari cégek tevékenysége - ismertette S. Tóth Anikó.
Tájékoztatása szerint a megyében 90 cég tett bejelentést, ebből azonban 19 indokolatlanul jelentkezett. A megyében két olyan üzem működik, amelyik veszélyesség szempontjából eléri az úgynevezett felső küszöb értéket: az egyik a Mol szajoli bázis telephelye, a másik a Bige Holding Kft. szolnoki üzeme.
A bejelentések alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Iparbiztonsági Főfelügyelősége folyamatosan ellenőrzi a cégeknél használt veszélyes anyagok szállításának, tárolásának, feldolgozásának és felhasználásának körülményeit. Az ellenőrzések első negyedéves eredménye alapján 24 üzemnek kell pótolnia a súlyos káreseményekre vonatkozó elhárítási tervét, ami kockázatelemzést is tartalmaz.
A cégek telephelyein tapasztalt mulasztásokra jellemző, hogy helytelenül kategorizálják a veszélyes anyagokat, nem voltak szabályosak a bárcák (jelölések), nem foglalkoztattak biztonsági tanácsadót, illetve hiányoztak az adott munkakör ellátásához előírt képesítések. A telephelyek mulasztásai miatt több hatósági eljárás is indult tizenötféle szabálytalanság miatt.
Az új katasztrófavédelmi törvény rendelkezik a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek megelőzéséről, és tartalmazza az esetleges balesetek káros hatásainak csökkentését célzó intézkedéseket. A törvény alapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok feladata a veszélyes üzemekkel kapcsolatos eljárások, helyszíni szemlék és ellenőrzések elvégzése, illetve súlyos balesetek esetén az állami feladatok irányítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.