Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 26. 18:06, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Von der Leyen felszólította az AstraZeneca vállalatot

Von der Leyen felszólította az AstraZeneca vállalatot

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját

az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására - jelentette be a testület illetékes szóvivője hétfőn.

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyagellátmányt.

A szóvivő elmondta: a bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve.

Hozzátette: a bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás.

"Az oltóanyaggyártás összetett folyamat, gyártási problémák felmerülhetnek, de az EU elvárja, hogy a cég gyors megoldásokat találjon a kérdésre" - hangsúlyozta a szóvivő.

Sztella Kiriákidész, az egészségügyért felelős uniós biztos - aki az ügy kapcsán a hétvégén levélben fordult az AstraZeneca vezetőségéhez - hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta: nem kapott kielégítő választ a cégtől aggodalmaira.

"További válaszokat várunk a vállalattól azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány adag vakcinát gyártottak eddig, és ebből mennyit és hová szállítottak" - hangsúlyozta, nyomatékosítva, hogy a cégnek haladéktalanul ki kell szállítania a megrendelt oltóanyagokat az uniós tagállamokba.

Hozzátette, hogy a bizottság egy export-átláthatósági mechanizmust javasol létrehozni, "mivel tisztán akarnak látni az oltások EU-ból történő kivitelével kapcsolatban."

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a jövőben a vakcinagyártó cégeknek előre kell jelezniük, ha az unión kívülre akarnak szállítani oltóanyagot, ez egyedül a humanitárius szállítmányokra nem vonatkozik.

Az Európai Gyógyszerügynökség még várhatóan ezen a héten döntést hoz az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.