Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2016. Május 06. 09:09, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Zalában alakították ki az Észak- és Dél-Európa közötti közlekedésfejlesztési stratégiai központot

Zalában alakították ki az Észak- és Dél-Európa közötti közlekedésfejlesztési stratégiai központot

Zalaegerszegen avatták fel csütörtökön a Svédországtól az Adriáig tartó közép-európai közlekedési folyosó fejlesztéséért életre hívott nemzetközi társulás stratégiai központját.

Pontus Lindberg, a Közép-európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Társulás (CETC-EGTC) közgyűlésének elnöke, a svéd Skane régió kormányzóhelyettese az avatáson azt mondta: a rendkívül hosszú és forgalmas észak-déli irányú közlekedési tengely modernizálása érdekében fontos lépés a stratégiai központ megnyitása. A zalaegerszegi központ ugyanis a társulás tevékenységéhez szükséges adatokat, információkat gyűjti és dolgozza fel.
Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az MTI kérdésére elmondta: a Zala Megyei Önkormányzat épületében alakították ki és működtetik az irodákat a CETC-EGTC költségvetéséből. A központban egy fő- és két félállású zalai alkalmazottat foglalkoztatnak.
Az avatásról kibocsátott közlemény felidézi, hogy az Európai Unió 2004-es bővítését követően Észak- és Dél-Európa között az E65-ös út - amelynek része a magyarországi 86-os főút - lett az egyik legforgalmasabb útvonal a kontinensen. Svéd kezdeményezésre jött létre 2004-ben az a társulás, amelynek célja a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés szállítási útvonalainak modernizálása és fejlesztése. A szerveződéshez 2007-ben csatlakozott Zala és Vas megyén kívül két lengyel vajdaság, a svéd Skane régió és három horvátországi megye a tagja.
A társulás csütörtökön Zalaegerszegen tartott közgyűlésén mutatták be az új stratégiai központ által kidolgozott, Környezetbarát áruszállítás az egységesebb és versenyképesebb Közép-Kelet-Európáért című projektjavaslatot is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be