Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 05. 10:10, péntek | Bulvár
Forrás: Violet C. Landers

Zenekarok és névválasztásaik – mi után lett világhírnév?

Zenekarok és névválasztásaik – mi után lett világhírnév?

Zenei stílus, megjelenés és imidzs. Mind fontosak egy együttes számára. De a név, amivel karriert próbálnak csinálni, éppen olyan fontos, sőt! Egy jó névvel hamar az élvonalba lehet kerülni.

Nézzük, hogy kedvenc zenekaraink honnan jöttek és mivé váltak!

Az 1950-es évek végén jelent meg és a 60-as évek végig róluk szóltak. Ők a The Beatles, a beat zene alapítói. Pete Best dobos távozása után és Ringo Starr megérkezésével John Lennon, Paul McCartney és George Harrison megkérdőjelezhetetlen remekműveket alkottak.

De kinek jutna eszébe, hogy korábban megfordult a fejükben, hogy Johnny and the Moondogs néven zenéljenek? Mert bizony ezen a néven gondolkodtak, míg egy éjjelen Lennon álmodott és álmában a The Beatles név jelent meg. Biztos volt számára, hogy ez a név lesz a tökéletes és igaza lett.


1968-ban Brian May és Roger Taylor megalapította közös együttesét a Smile-t. Ám nem sokkal később jó barátjuk Freddie Mercury csatlakozott hozzájuk és ragaszkodott ahhoz, hogy nevet váltsanak. Így megalakult a Queen, melyhez hamarosan John Deacon gitáros is csatlakozott. A név egyszerre többértelmű, hiszen Királynőt és homoszexuális férfit egyaránt jelent. Persze Mercury az előkelő jelentését választotta. Számos sláger fűződik a nevükhöz és a rock zene halhatatlanjaivá váltak. Napjainkban - Freddie halála után és sok-sok alkalmi énekest kipróbálva - Adam Lambert-tel koncerteznek világszerte.

Az 1976-ban (bizony, olyan régen!) alakult meg a világhírű U2 zenekar, melyet Bono alapított és jelenleg is aktívak 38 év után is. A világhír előtt a zenekar azonban nem ezen a néven, hanem Feedback néven kezdte karrierjét. Persze ez az időszak nem volt sikeres. A U2 nevet tengeralattjárók és felderítő repülőgépek után választották, bár az angol rövidítésben a U2 – You too – t (Te is – csak kiejtésben) is jelenthet.

Ha meghalljuk a rádióban a Losing my religion című számot, azon nyomban eszünkbe jut az R.E.M. Michael Stipe és zenekara még a 80-as években alakult meg és legalább három névből próbálták megtalálni a tökéletest. Ezek a Twisted Kites, a Cans of Piss és az R.E.M. (Rapid Eye Movement) voltak. Végül az utolsó mellett döntöttek és már tudjuk, hogy jól választottak.

A Kurt Cobain nevével fémjelzett és 1994-ig működött zenekar a Nirvana szintén több lehetséges név közül, mint például a Pen Cap Chew; Poo Poo Box, Designer Drugs, Whisker Biscuits, Fish Food és az Imcompotent Fools nevekből próbált választani. Bár ezek mind több szóból álltak, mindenképpen jól döntöttek, amikor a Nirvana mellett tették le a voksukat. Számos jelentése mellett, ma már mindenkinek a Smells Like Teen Spirit és a jellegzetes hangzásviláguk jut róluk eszünkbe.

A funkyval vegyített rockzene legnagyobb alakjai a Red Hot Chili Peppers 1983-ban próbált egy jól megjegyezhető nevet kitalálni. De mind, ami ezekből fennmaradt rettenetesen hosszúra sikeredett: Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Örüljünk, hogy a már ismert név mellett döntöttek, mert bár az is hosszú, mégis könnyebben megjegyezhető.

A Maroon 5 igaz, hogy 2001 óta létezik, de Adam Levine és zenekara, már 1994 óta próbálkozott betörni a zenei bizniszbe. Sikertelenül. Persze, ilyen néven, hogy Kara’s Flower (Kara virága) még mindig a süllyesztőben lennének. Amikor ezen az új jelentkeztek be stúdiókba és fellépésekre sokkal szívesebben fogadták őket. A név megnyerő és tökéletes. S persze az is igaz, hogy öten vannak az együttesben. A This Love című slágerüket már régen túlszárnyalták és megmutatták, hogy van helyük a világhírű zenekarok között.

A Sweet Children (Édes gyerekek) zenekar 1987-ben alakult. Mégsem ismeri ilyen néven őket senki sem. Ha azonban azt mondjuk, hogy a név változtatatás után Green Day néven adtak ki lemezt, már mindenki tudja, hogy Billie Joe-ról, Tré Cool –ról és Mike Dirnt-ről van szó. A Green Day név arra utal, hogy a Kalifornia punkok egy átbulizott nap után az alkonyati napfényben élvezik a világmegváltást, miközben a fűben heverésznek.

A listából kitűnik, hogy még olykor a legnagyobbaknak is lehetnek elvetendő ötletek, de ezekre is szükség van, hogy valahonnan valahová tudjanak fejlődni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.