Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2024. Április 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A magyar gazdaság ékköve lehet - Letették a Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét

A magyar gazdaság ékköve lehet - Letették a Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét

Letették pénteken a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét, a létesítmény a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg.

Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a csarnok, ahol saját fejlesztésű, négyüléses repülőgépeket gyártanak majd, a "magyar gazdaság egyik ékköve" lehet.

Megjegyezte, a cég kétüléses repülőgépei világszerte keresettek, számos iparágban alkalmazzák őket az erdészettől a határvédelemig. A termékpaletta kiegészül egy négyüléses kisrepülőgéppel, amelynek készül elektromos változata is.

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben elsősorban extenzív növekedési pályán volt. Ahhoz hogy nőjenek a jövedelmek és a hozzáadott érték, intenzív korszakba kell lépni. A magyar munkaerőpiac egyre feszesebb, egyre inkább hozzáadott értéknövekedést jelentő beruházásokat kell megvalósítani - mondta.

"Abban bízunk, hogy a magyar versenyképesség, amely export oldalról a 34. helyen van a világgazdaságban, erősödni fog" - jelentette ki a miniszter.

Kiemelte: a fejlesztés hozzájárul a védelmi ipar erősítéséhez is, a Magnus új repülőgépével bővülő nemzetközi piaccal számolhat.

Beszélt arról is, hogy a magyar gazdaságban számos biztató jel van. "Letörtük az inflációt, megőriztünk 4,7 millió magyar munkahelyet, és mára külkereskedelmi mérleg is pozitív" - fogalmazott.

A pénzügyminiszter közölte, újra indul a reálbérek növekedése, és idén van esély a növekedés visszaépítésére, bár a külső környezet ehhez nem lesz elég támogató, mivel a német gazdaság recesszióban van.

Varga Mihály szerint 2024-től a magyar gazdaság visszatérhet egy egyensúlyi, növekedési pályára, "visszafogott jóslatok szerint idén 2,5 százalékos növekedés várható", amiben kulcsszerepe van az olyan vállalatoknak, mint a Magnus Aircraft.

Boros László vezérigazgató közölte, a fejlesztés részeként az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok mellett 500 kilowattos napelemparkot is építenek.

Ismertetése szerint a Fusion II. kétüléses gép beilleszkedett a piacra, oktatásra, megfigyelésre, egyéni célokra is használják. A négyüléses repülőgép gyártásához megvásárolták az IL-103 repülőgép licencét, az eredeti tervekből 3D-s modellt készítettek, teljesen kompozit felépítésűre tervezték át, és kidolgozták a gyártási technológia folyamatát.

A 2014-ben alapított cég tavaly nyolcvan embert foglalkoztatott; 2022-ben 538 millió forintos nettó árbevételt ért el. A társaság tavaly félévi közlése szerint 2023-ra pozitív nulla eredményt, míg az idén és a következő években exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt vár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma