Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2024. Május 23. 15:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza, hogy milyen előnyökkel jár a kelet-nyugati együttműködés

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza, hogy milyen előnyökkel jár a kelet-nyugati együttműködés

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés, és hazánk ebben a folyamatban a jövőben is szeretne az élen járni

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Fiberhome beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az elektronikai iparban a világ legjobbjai között emlegetett kínai vállalat Kisbéren hozza létre első európai üzemét, ahol optikai kábeleket fog gyártani.

Az első ütemben körülbelül 6,5 milliárd forint értékű beruházást az állam 970 millió forinttal támogatja, így segítve elő 120 új munkahely létrehozását - tájékoztatott.

Beszédében rámutatott, hogy kifejezetten modern beruházásról van szó, amely segít a hazai gazdaság technológiai színvonalának emelésében és amely tovább erősíti a mára 130 ezer embert foglalkoztató, tavaly több mint 11 ezer milliárd forintos termelési értéket produkáló magyar elektronikai szektort.

Leszögezte, hogy az utóbbi években alapjaiban változott meg a világgazdaság struktúrája, ennek egyik következménye a Nyugat hegemóniájának elvesztése lett, mivel a keleti világ nem csupán felzárkózott, hanem sok tekintetben az élre is tört.

"Nemcsak arról van szó, hogy a világgazdaság számos területén most már keletről fújják a passzátszelet és diktálják a tempót, de arról is, hogy a világgazdaság jövője szempontjából kulcsiparágaknak számító ágazatokban a technológiai fölény egyértelműen a keleti oldalon van" - vélekedett.

Ezután arra is kitért, hogy míg tizenöt évvel ezelőtt a világban végrehajtott beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, s csak 20 százalékát keletiből, mostanra ez az arány teljesen megfordult, ezért szavai szerint nem is csoda, hogy Európában rendkívül éles harc zajlik ezen beruházásokért.

"Persze látjuk, hogy hatalmas képmutatás is van, hiszen a nyugat-európai országok által folytatott Kína-ellenes propaganda és a valóság között elég nagy lyuk tátong" - fogalmazott.

"Hiába tagadják a nyugat-európai országok azon érdekeltségüket, hogy kínai beruházásokat vonzzanak magukhoz, már több esetben is lelepleződtek, és jó lenne, ha ők is őszinteségre váltanának át, és akkor az ilyen kellemetlen, méltatlan helyzeteket el lehetne kerülni" - tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy ezért nem akadályokat kellene emelni a kelet-nyugati együttműködés elé, hanem hidakat kellene építeni a minél zökkenőmentesebb kapcsolatok megteremtése céljából.

"Mi Magyarországon itt kiváló példát mutatunk arra, hogy a Kelet és a Nyugat együttműködése hogyan térül meg minden szereplő számára" - szögezte le.

Ennek kapcsán a keleti nyitás stratégiáját sikeresnek nevezte, emlékeztetve, hogy a kereskedelem és a beruházások terén is évről évre újabb rekordok dőlnek.

Kiváló eredménynek minősítette, hogy a közép-európai országok között Magyarországra jön a legtöbb kínai beruházás, így a német mellett mostanra a kínai gazdaság lett az, amely a leginkább meghatározza hazánk teljesítményét.

A miniszter végezetül tudatta, hogy a magyar-kínai kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 12 milliárd dollárt, ami a legmagasabb az Európai Unión kívüli országok közül.

Illetve üdvözölte, hogy a kínai elnök előző heti látogatása alkalmat adott arra, hogy a két ország közötti együttműködést olyan szintre emeljék, amely kategóriában mindössze négy másik államot tart számon Peking, és ezek közül Magyarország az egyetlen európai.

Aláhúzta: hazánk érdekelt abban, hogy minél több korszerű kínai beruházás érkezzen. "Magyarország soha nem alkalmaz diszkriminációt az érkező külföldi beruházások tekintetében (.) Minket egy dolog érdekel, a nálunk beruházó vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk a szabályainkat és a törvényeinket, s ha ez így van, akkor örömmel fogadjuk őket" - mondta.

"Magyarország tehát kiváló példáját adta az elmúlt években annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet-Nyugat együttműködés fejlesztése, a kínai-közép-európai gazdasági együttműködés. És mi szeretnénk a jövőben is élen járni ebben a folyamatban" - összegzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.