Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Január 09. 13:27, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szinte minden joghallgatónak fizetnie kell

Szinte minden joghallgatónak fizetnie kell

Csaknem teljesen kiszáll az állam a gazdasági és jogi képzések támogatásából.

Az oktatási államtitkárság által nyilvánosságra hozott keretszámok drasztikus változást mutatnak: míg tavaly ötezer hallgató járhatott ingyen üzleti és közgazdasági szakokra, az idén mindössze 250 teljes ösztöndíjas férőhely lesz.

A keret szűkítése különösen megnehezíti a felvételizők dolgát, ha belegondolunk, hogy tavaly csak a gazdálkodási és menedzsment szakra több mint három és fél ezren jelentkeztek. Ha figyelembe vesszük, hogy a 250-es létszámon tizenhárom egyetemnek és számos főiskolának kell megosztoznia, könnyen elképzelhető, hogy – jelentős számú önköltséges felvételiző hiá­nyában – egyes intézményekben el sem indulhat új képzés néhány gazdasági szakon - írja a Magyar Hírlap.

Nehéz helyzetbe kerülnek a majdani joghallgatók is, hiszen míg tavaly nyolcszázan kaphattak állami támogatást, az idén már csak száz jelentkező számíthat erre. A legtöbben – nyolcezren – műszaki területen tanulhatnak ingyen, de jelentős számban kapnak támogatást az orvosi és egészségtudományi szakos hallgatók is: az alapképzést 2800-an, az osztatlan képzést 1800-an végezhetik az állam pénzén.

Akinek nem sikerül ösztöndíjas képzésre bejutni, a megújult diákhitel segítségével finanszírozhatja tanulmányait. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tervezete szerint továbbra is mindenki felveheti a havi negyvenezer forintos szabad felhasználású hitelt. A részösztöndíjas, költségtérítéses és önköltséges hallgatók viszont ezenfelül kötött felhasználású kölcsönt is kérhetnének, legfeljebb havi nyolcvanezer forintot. A hallgatók ezt a pénzt nem is kapnák meg, a Diákhitelközpont egyenesen az intézmények számlájára utalná. A tervek szerint a visszafizetésnél lehetővé tenné az állam, hogy a törlesztőrészleteket a majdani munkáltató költségként átvállalhassa, illetve adó- és járulékmentes juttatásként elszámolhassa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja